Arhiv novic

Tečaj za gvardijane

Redni generalni kapitelj je leta 2013 sprejel tudi sklep, da morajo province po rednem provincialnem kapitlju organizirati tečaj za nove gvardijane na katerem naj sodelujejo tudi ostali gvardijani, čeprav so že prej vršili gvardijansko službo.
Vodstvo slovenske in hrvaške province je organiziralo omenjeni tečaj od 17. do 20. novembra 2014 v Zagrebu. Iz Slovenije se je tečaja udeležilo šest gvardijanov in prov. minister p. Milan Kos ki je bil tudi moderator tečaja.
Uvodno predavanje je imel p. Ljudevit Maračić, ki je predstavil vlogo gvardijana  v bratstvu na podlagi Vodila, Konstitucij, Generalnih in Provincialnih Statutov. 

Preberi več

Nekdanji minoritski samostan sv. Frančiška v Kopru

Manjši bratje svetega Frančiška so, kot je leta 1700 poročal koprski škof Pavel Naldini, prišli v Koper še pred letom 1260, Gedeone Pusterla pa navaja leto 1230. Podobnega mnenja je tudi fra Ljudevit Maračić, saj navaja, da se zdi verjetno, da je sv. Anton Padovanski od leta 1227 do leta 1230, ko je kot lombardski provincial prišel v Istro, tako kot v Trstu tudi v Kopru in morda tudi Poreču postavil temelje Reda. Povsem verjetno je tudi, da je blaženi Monaldo iz Kopra (1210 – 1280, v letih 1254 – 1260 provincialni minister) kot 20-letni mladenič v rodnem mestu spoznal sv. Antona in se navzel idej ter načina življenja manjših bratov. 

Preberi več

Blaženi Monaldo iz Kopra

Blaženi Monaldo iz Kopra se je rodil ok. 1210 v Kopru ali Piranu. Bil je diplomirani pravnik. Izobrazbo je najverjetneje dosegel v Padovi. Bil je provincial dalmatinske province, teolog, učen pravnik in je slovel tudi po svojem svetem življenju. Je avtor po njemu imenovane Monaldove Summe (Summa Monaldina), ki je nekakšen pravni leksikon. Hranijo jo v uglednih svetovnih bibliotekah, med drugim v Pragi, Oxfordu, New Yorku in drugod. Razni avtorji mu pripisujejo še druga dela, predvsem več zbirk pridig. Zelo verjetno je, da je napisal več pridig in še kakšen drug teološki spis, vendar bi njegovo avtorstvo lahko dokazali le s kritično raziskavo besedil. Umrl je okoli leta 1280 v minoritskem samostanu v Kopru.

Preberi več

Permanentna vzgoja

Tokratno permanentno vzgojo smo imeli v Piranu. Pridružilo se nam je tudi nekaj bratov iz Hrvaške. G. Aleš Čerin nam je spregovoril o vodenju in vlogi voditelja. Vsekakor aktualna tema tudi za nas redovnike. Medtem ko nam je gen. asistent za Srednjo Evropo p. Miljenko Hontić osvetlil vprašanje individualizma med redovniki, ki je še kako aktualen v današnjem času.
V tem času smo tudi obiskali Milje v Italiji in si ogledali minoritsko cerkev, ki se je ohranila do danes. Medtem, ko je bil ob njej leta 1806 ukinjen minoritski samostan.

Preberi več

70-letnica mučeniške smrti in spomin na p. Placida Corteseja

Preteklega 8. oktobra je minilo 70 let, kar je nacistična policija v Padovi aretirala minorita p. Placida Corteseja. Doma je bil s Cresa, imel je 37 let, ob duhovniškem delu, ki ga je opravljal v baziliki sv. Antona in kot zelo uspešen urednik mesečnika Messaggero di S. Antonio, se je v letih druge svetovne vojne velikodušno posvetil pomoči preganjanim: slovenskim in hrvaškim internirancem v Chiesanuovi in drugih fašističnih koncentracijskih taboriščih, po zlomu Italije rešencem iz taborišč in pobeglim zavezniškim vojnim ujetnikom, nasprotnikom trinoštva, Judom, ki so jih lovili nacisti.

Preberi več

Srečanje CEC-a na Cresu

Provincialni ministri in njihovi delegati Srednje Evrope smo se od 6. do 10. oktobra 2014 sestali na rednem jesenskem srečanju na Cresu.
Pregledali smo redovno življenje in delo po naših provincah ter se seznanili z izzivi, ki so pred nami. 
Povsod se čuti pomanjkanje duhovnih poklicev in hkrati skrb kaj storiti, da se bodo mladi odločali za takšen način življenja in dela. 
Na podlagi predavanja prof. dr. Tomislava Ivančića in pričevanja p. Fracoisa Bustilija iz Francije smo razmišljali o novi evangelizaciji, ki nas usmerja k temeljitemu razmisleku o načinu naše pastorale v prihodnje.

Preberi več

Blagoslov nekdanje cerkve sv. Katarine

Na praznik sv. Frančiška Asiškega je bilo v Piranu nadvse slovesno. Na praznovanje smo se pripravili s tridnevnico, ki jo je tokrat vodil novi član samostanske skupnosti, p. Anton Ogrinc. Na Frančiškovo zvečer je slovesnost vodil prov. minister, p. Milan Kos. Ob njem smo somaševali domačini in piranski župnik, g. Zorko Bajc. Zbralo se je lepo število vernikov od blizu in daleč.

Preberi več

Srečanje slovenskih in hrvaških bogoslovcev

V ponedeljek, 29. septembra, smo imeli na Ptuju vsakoletno srečanje slovenskih in hrvaških bogoslovcev. Srečanje, ki je namenjeno predvsem bratskemu druženju, ohranjanju prijateljskih vezi med provincama ter medsebojnemu spoznavanju, je tudi letos minilo v prijetnem vzdušju in navdušenju nad ponovnim srečanjem starih prijateljev. Še celo letošnji vsakdanji dež se je pred nami umaknil, da nam je sonce ves dan prijetno sijalo in nas grelo.

Preberi več

Ulični misijon v Rimu

Pobudo papeža Frančiška, da se naj Cerkev odpre navzven je zares vzel Misijonski center naših bratov v Italiji, ki ga vodi p. Paolo Fiasconaro. V treh počitniških mesecih vršijo misijon v Rimu ob reki Tiberi kjer se je zvrstilo več kot dva milijona turistov in Rimljanov. Lepa izkušnja.

Za nekaj dni se je našim bratom minoritom pri misijonu pridružil tudi p. Milan Holc.

Preberi več

Pogovor z generalnim ministrom

P. MARCO TASCAkarizmatični italijanski redovnik, je od leta 2013 že drugi mandat (za novo dobo šestih let) generalni minister bratov minoritov, ki so ena izmed treh redovnih družin Frančiškovih sinov. Večkrat je že obiskal Slovenijo, zadnjič od 27. aprila do 1. maja letos, ko je vodil 14. redni provincialni kapitelj Slovenske minoritske province sv. Jožefa. Znova je za Družino z veseljem spregovoril o pomembnem poslanstvu manjših bratov minoritov v Sloveniji in po svetu.

Preberi več

Napovednik

Ni dogodkov

Revija Med nami

Med nami Duh Assisija in Brezmadežna - št. 4/2019

Glasilo minoritske
province: št. 4/19

 logo sporocila

 

Pridi in poglej

Obvestila (2018):


Molitev za duhovne poklice:


 

Mednarodna spletna stran:

omfconv link

 

Grob sv. Frančiška:

grob sv franciska2

Grob sv. Antona:

grob sv antona

Iskanje

film brezmadezna

minoriti in mladi

film o minoritih2